Nature of nurture?

Met het opzetten van Natuurlijk Leiderschap trajecten, ben ik in een najaarsstorm van inzichten geraakt. Vandaag was het thema tijdens de ezel en geiten wandeling: wat is jouw “nature” en hoe is jouw “nurture”  gevormd? Ik vind die termen in het Engels net wat mooier dan “aangeboren” en “aangeleerd” omdat de woorden bijna gelijk zijn.

Waarneming tijdens de wandeling

Tijdens de wandeling zag ik in de verte een bosje. Daar stonden berken en naaldbomen door elkaar heen. Op zich niet zo verrassend, maar het viel me op dat de berken allemaal heel lang en dun waren, zonder zijtakken. Eigenlijk net zoals de naaldbomen om hen heen. In de omgeving waar ze opgegroeid zijn, moesten ze wel snel omhoog groeien. Naar het punt waar ze licht kunnen vangen om hun energie uit te halen. De berkjes hun “nature” is helder: het zijn berken. Toch maakt de “nurture” dat ze qua vorm eerder lijken om de naaldbomen om hen heen.

 

De tweede waarneming thuis

En omdat we een paar berken achter ons huis hebben staan, viel me op dat deze heel anders gegroeid zijn. Hier hebben ze meer ruimte om niet alleen in de hoogte het levenslicht op te vangen. Op deze plek kunnen ze ook meer de breedte in en dat doen ze dan ook. Ontstaan uit eenzelfde zaadje – dezelfde nature – is er een berk met heel andere eigenschappen gevormd. De plaats bepaalt dus voor een belangrijk deel de eigenschappen.

Mijn eigen ervaring

Ik heb aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda de opleiding tot beroepsofficier bij de Landmacht gedaan. In die omgeving – en de tijd erna als officier – ben ik dus opgegroeid (voor het gemak sla ik mijn hele jeugd even over ;-)). In die omgeving had ik mijn zaken goed voor elkaar. Echter had ik voortdurend strijd met ” de organisatie”  en de bijbehorende cultuur. Een van de gevolgen daarvan was dat ik “mijn eigen ik” behoorlijk kwijt was. Ik was afgestompt, voelde geen pijn en emoties.  Maar ik was niet verbonden met wie ik werkelijk ben en miste ” zingeving” (al paste een dergelijke term in zijn geheel niet bij mij toen). In 1998 ben ik eruit gestapt.

Daarmee was alleen mijn probleem niet opgelost. Begrijp me niet verkeerd: ik had een prima leven, was succesvol zelfstandig ondernemer en had mijn leven best op orde. Maar nog steeds lukte het me niet om mezelf te zijn. Tot ik 10 jaar later een kado kreeg (realiseer ik me achteraf): mijn bedrijf ging onderuit in de crisis van 2008 en mijn huwelijk liep op de klippen. Alles wat me vasthield aan wie ik was op dat moment, stortte ineen. Ik heb er sinds dat moment jaren hard aan gewerkt om uit te vinden wie ik werkelijk ben. Vergelijkbaar met de berk, heb ik ervoor gekozen om me op een andere plek te ontwikkelen (mijn wikkels af te gooien).

En nu ik ” op een andere plek ben” – mijn omgeving lijkt in niets op het oude – en dat in de basis weet, is iedere dag nog steeds een ontdekkingsreisje. Hier en nu kan ik uitgroeien tot wie ik werkelijk ben. Ik geniet daar enorm van en mijn omgeving ook. Doordat ik nu verbonden met ” met mezelf” kan ik nu pas ook ECHT verbinden met anderen.

Wie ben JIJ?

Zo is de omgeving waar jij bent opgegroeid voor een belangrijk deel bepalend voor de persoonseigenschappen die je nu de jouwe noemt. Maar wie ben jij als je kijkt onder alle lagen en maskers die je hebt meegenomen uit jouw leven? Wat is jouw nature? Wat in jouw huidige omgeving houdt jouw vast aan de dingen die jij eigenlijk niet bent? En hoe kan je dat veranderen? Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar is het niet. Je bent zo verweven met jouw nurture dat jouw nature vaak ver verscholen ligt.

Ben je benieuwd naar wat “natuurlijk leiderschap” voor jou inhoudt? Laat het me weten en we maken samen een eerste verkennende wandeling.

 

Marc Bekker | Natuurlijk Leiderschap

#natuurlijkleiderschap

Doe mee aan de discussie

Geef een reactie

X
X
%d bloggers liken dit: